costuri dezvoltare website

Care sunt costurile suplimentare pe care le plătești după crearea unui site web

Cuprins

Ai contactat o firmă de dezvoltare web, le-ai trimis o listă de cerințe și ți-au făcut rapid un site web. Costurile au fost rezonabile și ești mulțumit de rezultat, dar după un scurt timp încep să apară noi facturi pe care nu le anticipasei. Dacă vrei să afli care sunt principalele costuri pe care trebuie să le plătești ca să menții un site funcțional citește în continuare.

Crearea unui site web este doar primul pas

Ca și în cazul unui autoturism, costul de achiziție este doar prima factură dintr-o listă lungă de facturi pe care le vei plăti până când o vinzi mai departe. În cazul unui site web serviciile pe care le plătești sunt bineînțeles diferite, însă în timp se adună și pot depăși costul inițial de dezvoltare, ca și în cazul mașinii personale.

Cele mai întâlnite cheltuieli uzuale pentru un website

Pentru a-ți putea bugeta corespunzător aceste cheltuieli am făcut o listă cu cele mai des întâlnite tipuri de cheltuieli pe care le poți avea cu site-ul tău:

1 – Înregistrarea domeniului (numele, adresa site-ului): se plătește anual și costă în jur de 10 EUR pentru un domeniu cu extensia .RO.

2 – Găzduirea site-ului: se plătește lunar sau anual și variază foarte mult, în funcție de cât de puternic este pachetul ales. Un pachet de Shared Hosting (resursele serverului sunt împărțite între mai multe site-uri) începe la câțiva EUR pe lună, iar un pachet VPS (o porțiune de server cu resurse garantate și rezervate) costă de la câteva zeci de EUR pe lună.

Serverele dedicate ajung să coste și mai mult. Pentru un site simplu sau magazin online de mici dimeniuni un pachet Shared Hosting este de cele mai multe ori suficient.

Dacă ai nevoie de un serviciu tip CDN se adaugă un cost suplimentar, plătit de obicei în funcție de volumul de date transferate. Cu cât ai mai mulți vizitatori cu atât acest volum crește. Un CDN practic îți duplică conținutul site-ului pe mai multe servere răspândite în diverse regiuni geografice pentru a asigura încărcarea rapidă a site-ului pentru vizitatorii din acele regiuni. Site-urile în limba română dedicate celor care locuiesc pe teritoriul țării nu necesită un CDN.

3 – Licențe software: un site care folosește WordPress și o serie de pluginuri și teme gratuite nu te costă nimic din punctul de vedere al licențelor. Dacă optezi pentru pluginuri și teme premium costul acestora poate începe de la câțiva zeci de EUR, plătibili de obicei anual.

Dacă site-ul tău folosește alte tehnologii care nu sunt Open Source se pot adăuga costuri de licențiere semnificativ mai mari. În cazul software-ului care rulează pe serverul de gâzduire costurile sunt plătite de obicei de furnizorul cu care lucrezi. Acesta poate adăuga și diverse gratuități pe care altfel ar trebui să le cumperi separat (ex: certificat SSL, backup periodic).

4 – Mentenanță: dacă nu ai grijă de site-ul tău, nu faci backup periodic, nu actualizezi software-ul poți avea noroc ca acesta să funcționeze în continuare fără probleme, însă la un moment dat tot vei avea nevoie de un specialist care să te ajute cu micile lucrări ce țin site-ul în funcțiune. Am explicat pe larg de ce site-ul tău are nevoie de mentenanță într-un articol separat. Costurile variaza în cazul lucrărilor de mentenanță și depinde de cele mai multe ori ce volumul de ore necesar pentru finalizarea acestor lucrări.

5 – Dezvoltarea ulterioară a site-ului: la un moment dat vei vrea cu siguranță să schimbi aspectul site-ului. S-ar putea să dorești să adaugi funcții noi, să fii obligat de schimbările legislative (vezi cazul GDPR) sau pur si simplu ești nevoit dintr-un motiv sau altul să schimbi platforma software din spatele site-ului. Aceste costuri se plătesc la oră și pot ajunge să fie mai mari decât costul inițial de dezvoltare a site-ului, în special dacă este vorba de modificări la comandă, nu de template-uri și pluginuri existente, dezvoltate deja de altcineva.

NOTĂ: Nu am inclus în lista de mai sus lucruri ce țin de costurile de operare ale afacerii din spatele site-ului. De exemplu în cazul unui magazin online vei avea costuri cu procesarea fiecărei plăți cu cardul sau cu expedierea produselor. Acestea nu au legătură cu funcționarea propriu-zisă a site-ului, însă nu trebuie să uiți de ele când îți plănuiești bugetul.


Dacă alegi să lucrezi cu echipa noastră îți vom explica la ce costuri ulterioare trebuie să te aștepți în funcție de opțiunile pe care dorești să le aibă site-ul tău. Te vom sfătui și în ceea ce privește opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a optimiza aceste cheltuieli.

Opțional oferim servicii de gâzduire și mentenanță a site-ului pentru ca tu să te poți concentra pe celelalte aspecte ale afacerii tale. Scrie-ne și îți vom spune cum te putem ajuta.

Technology vector created by vectorjuice – www.freepik.com

Share:
Articole care te-ar putea interesa:
Spune-ne ce fel de site îți dorești
și în câteva zile te mutăm online!

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp.

Site protejat de reCAPTCHA, se aplică politica de confidențialitate și termenii și condițiile Google.