40% din site-urile web folosesc WordPress. Nu este exagerat dacă spunem că Internetul este dominat de WordPress atunci când este vorba de cea mai folosită platformă software cu care poti construi rapid un website.
WordPress este simplu de instalat, configurat și utilizat, poate fi extins cu o mulțime de pluginuri, găsesti ușor ajutor, însă ca orice software are limitările sale și nu poate fi folosit pentru a construi orice fel de site web.
De ce să folosești WordPress pentru site-ul tău?
Multe servicii oferite de noi au la bază WordPress, o platformă pe care o recomandăm de foarte multe ori celor care își doresc un site web. Câteva motive pentru care credem că WordPress este o alegere bună atunci când construim un website le găsești mai jos:
- WordPress este free și Open-Source: costuri de licențiere zero și software de calitate la care contribuie constant o armată de voluntari;
- O mulțime de pluginuri și teme: funcționalitatea de bază poate fi extinsă foarte mult cu pluginuri, iar aspectul site-ului poate fi personalizat cu teme grafice foarte variate. Exista o mulțime de opțiuni atat gratuite, cât și premium, contra cost;
- Adaptabilitate: un site pe WordPress poate funcționa ca un simplu blog sau site de prezentare, dar poate fi extins să lucreze ca magazin online, forum de discuții, site de anunțuri, platformă de cursuri online sau multe alte tipuri de servicii web;
- Suport nativ pentru continut bogat: este foarte ușor să creezi pagini bogate în text formatat, imagini, audio, video și documente;
- Ușor de învățat: pentru majoritatea sarcinilor de administrare și editare a conținutului nu ai nevoie de cunoștințe de programare. Găsești pe Internet foarte multe tutoriale gratuite pentru WordPress și pluginurile sale;
- Optimizare SEO: motoarele de căutare pot descoperi și indexa foarte ușor site-urile construite pe WordPress. Mai poți adăuga câteva pluginuri și o mare parte din munca de SEO on-page este deja făcută;
- Control asupra datelor site-ului: spre deosebire de platforme precum WIX, Squarespace, Joomla, Magento, Shopify în cazul site-urilor construite cu WordPress (software-ul descărcat de pe WordPress.org, nu WordPress.com) ai control total asupra bazei de date și fișierelor site-ului tău, din moment ce îl vei găzdui personal pe un server la care ai acces direct;
Ce poate să facă WordPress nativ, fără niciun fel de extensie?
Dacă instalezi WordPress și te oprești aici obții foarte rapid un site funcțional cu un template grafic modern, dar simplist și care nu poate face foarte multe lucruri. Practic ești limitat la crearea de pagini cu conținut multimedia bogat și publicarea de articole care sunt afișate cronologic descrescător în secțiunea de blog sau pe prima pagină. Vizitatorii pot căuta aceste articole, pot răsfoi arhiva de postări și pot comenta.
Acesta este WordPress la modul cel mai simplu. Puterea sa constă însă în capacitatea de a fi adaptat rapid folosind pluginuri și teme care schimbă complet aspectul site-ului și adaugă funcții noi. Acesta este unul din motivele pentru care WordPress este atât de răspândit.
Ce fel de site se poate face cu WordPress dacă adaugi pluginuri?
WordPress este un CMS (sistem de management al conținutului) însă multitudinea de pluginuri, multe din ele gratuite, îl pot transforma foarte ușor și cu costuri de implementare reduse într-un:
- Magazin online;
- Site de prezentare de servicii;
- Portofoliu personal;
- Forum de discuții;
- Site de anunțuri;
- Director de firme și servicii;
- Platformă de cursuri online.
Acestea sunt doar câteva exemple. Un site care are la bază WordPress poate îndeplini cu succes multe sarnici de care are nevoie compania ta, fără să fie nevoie să învestești sume considerabile pentru dezvoltarea unui site la comandă, de la zero.
WordPress nu este totusi o soluție pentru orice tip de website
Cea mai mare problemă cu WordPress este așteptarea nerealistă de a putea face orice fel de website, să fie ieftin, să funcționeze rapid cu o mulțime de pluginuri instalate, să nu aibă probleme cu update-urile ulterioare și să poată deservi milioane de utilizatori instalat pe un simplu server de găzduire tip Shared Hosting, eventual să concureze cu soluții făcute la comandă în care s-au investit zeci de mii de ore de dezvoltare, adică sume cu multe zero-uri.
Te vom ajuta să înțelegi limitările WordPress-ului și îți vom oferi soluții optime pentru a acoperi funcționalitățile pe care le dorești prezente în site-ul tău. Îți vom explica plusurile și minusurile utilizării WordPress-ului pentru dezvoltarea unui site web pentru că nu vrem să ai suprize ulterior.
De multe ori astfel de suprize ce pot fi evitate usor prin alegerea platforme software diferite, prin reducerea numărului de pluginuri instalate sau dezvoltarea unor pluginuri pentru WordPress adaptate mai bine nevoilor tale.
Echipa JPG MEDIA îți stă la dispoziție dacă ai întrebări și te poate ajuta să lansezi site-ul de care ai nevoie rapid și la costuri competitive. Scrie-ne și te vom contacta ca să discutăm cum te putem ajuta.